Herfst-Equinox

In de Herfst equinox zijn dag en nacht, net als aan het begin van de lente, gedurende enkele dagen even lang. Is de lente het zaaiseizoen en kijken we vooruit naar het langer worden van de dagen, hier oogsten we de laatste vruchten en glijden we geleidelijk de stilte en bezinning van de winter in.

Samhuinn Halloween

Samhuinn, spreek je uit als sowan. De naam is een samenvoeging van twee oude Keltische woorden die het ‘einde van de zomer’ betekenen. Het feest van Samhuinn duurt drie dagen en begint op de avond van 31 oktober, waar Halloween wordt gevierd. Hallow betekent heilige of gewijde.

Winterzonnewende

Telkens als het herfst wordt zie ik op tegen de koude, de korte dagen, het natte weer. Dit jaar realiseer ik me meer dan ooit hoe dat slechts een idee is. Ik ontdek hoe ik langzaam de winter inglijd en geniet van de stilte in deze winterse herfst, hoe donkerte en duisternis me omhullen. Hoe prettig is het, om temidden van de hectiek, stil te kunnen zijn.

De Amerikaanse verkiezingen

De opkomst van de extreem rechtse beweging in onze Westerse cultuur valt alleen te begrijpen als we ons realiseren dat we leven in een tijdperk dat het einde van een cultuur heeft ingeluid. Extreem rechts is de beweging tegen een verandering waarin de mensen die deze beweging dragen, bang zijn de verliezers zijn.

Australië

Ik bezoek het grootste, meest uitgestrekte en meest lege continent van Aarde. En dit continent kent de oudste bewoning, het oudst bekende volk op Aarde. Het is verjaagd, vernederd, gedood, maar de spirit van het land leeft. En ik word erheen geroepen. In mijn sjamanistische literatuur lees ik ‘when you hear the calling, it is the voice of the sacred, summoning you' Dat is zoals het voelt. Ik heb geen keuze dan te gaan.