Imbolc

Je spreekt het uit als Imolg. Het is een van de vier vuurfestivals in de Keltische cultuur. De nadruk ligt bij dit festival niet zozeer op de hitte, hoewel we in de koude februarimaand die warmte wel kunnen gebruiken, ze ligt op het Licht, het Licht dat terugkeert op Aarde. Het is het eerste lentefestival en het viert de terugkeer van de Godin naar het land.

Lente-Equinox

We zijn opnieuw aangekomen bij dat moment dat dag en nacht even lang zijn. Licht en warmte lokken, knoppen lopen uit. Nederland heeft gekozen en we zijn nog zo’n drie weken verwijderd van het Paasfeest. Wat gaat de lente ons brengen?

Beltane Vieren

Het is opnieuw Beltane geworden, het ultieme lentefeest in de Keltische kalender. De Keltische kalender kent acht jaarfeesten, vier houden direct verband met het begin van de seizoenen, de vier andere liggen er precies tussen in. Op mijn website zijn ze inmiddels alle acht beschreven. Hier een uitwijding van een wezenlijk aspect van Beltane: 'vereniging', met de beschrijving van een ritueel.

Midzomer

Midzomer is het moment in het jaar waarop de zon, gezien vanuit Aarde haar hoogste stand heeft bereikt. Het is niet de afstand van de aarde tot de zon die ons meer warmte en daglicht geeft. Het is de veranderde stand van Aarde zelf, die om haar wat scheve as draait, die dit mogelijk maakt.

Lughnasadh Het Oogstfeest

We zijn aangeland in het midden van de zomer. Het graan staat rijp op de velden en op 1 augustus wordt traditioneel het oogstfeest gevierd. In deze tijd werden ook veel huwelijken gesloten. Het is een tijd om stil te staan bij het wonder van het groei en ontwikkeling.