In het menu vind je de blogs naar categorie. Via de knop publicaties kom je op artikelen die op de website of elders zijn gepubliceerd.

Beltane Vieren

Het is opnieuw Beltane geworden, het ultieme lentefeest in de Keltische kalender. De Keltische kalender kent acht jaarfeesten, vier houden direct verband met het begin van de seizoenen, de vier andere liggen er precies tussen in. Op mijn website zijn ze inmiddels alle acht beschreven. Hier een uitwijding van een wezenlijk aspect van Beltane: 'vereniging', met de beschrijving van een ritueel.

Lente-Equinox

We zijn opnieuw aangekomen bij dat moment dat dag en nacht even lang zijn. Licht en warmte lokken, knoppen lopen uit. Nederland heeft gekozen en we zijn nog zo’n drie weken verwijderd van het Paasfeest. Wat gaat de lente ons brengen?

Imbolc

Je spreekt het uit als Imolg. Het is een van de vier vuurfestivals in de Keltische cultuur. De nadruk ligt bij dit festival niet zozeer op de hitte, hoewel we in de koude februarimaand die warmte wel kunnen gebruiken, ze ligt op het Licht, het Licht dat terugkeert op Aarde. Het is het eerste lentefestival en het viert de terugkeer van de Godin naar het land.

Winterzonnewende

Telkens als het herfst wordt zie ik op tegen de koude, de korte dagen, het natte weer. Dit jaar realiseer ik me meer dan ooit hoe dat slechts een idee is. Ik ontdek hoe ik langzaam de winter inglijd en geniet van de stilte in deze winterse herfst, hoe donkerte en duisternis me omhullen. Hoe prettig is het, om temidden van de hectiek, stil te kunnen zijn.

Samhuinn Halloween

Samhuinn, spreek je uit als sowan. De naam is een samenvoeging van twee oude Keltische woorden die het ‘einde van de zomer’ betekenen. Het feest van Samhuinn duurt drie dagen en begint op de avond van 31 oktober, waar Halloween wordt gevierd. Hallow betekent heilige of gewijde.