Telkens als het herfst wordt zie ik op tegen de koude, de korte dagen, het natte weer. Dit jaar realiseer ik me meer dan ooit hoe dat slechts een idee is. Ik ontdek hoe ik langzaam de winter inglijd en geniet van de stilte in deze winterse herfst, hoe donkerte en duisternis me omhullen. Hoe prettig is het, om temidden van de hectiek, stil te kunnen zijn.

Winter Solstice

Solstice betekent ‘stilstaan’. Tijdens de winter zonnewende staat de zon enige dagen stil aan de hemel. Hij komt op en gaat onder op dezelfde plaats aan de horizon. Een magisch moment in de tijd, een moment om stil te staan. Stilte is nodig om in jezelf te zakken, om de vele gedachten en de rush van het leven even achter je te laten. Stilte is nodig om te contempleren en te reflecteren.

Ontmoeting

En in die stilte vindt in een ontmoeting plaatsvinden. In de tradities over de hele wereld gaat het om de ontmoeting van ‘Vader Zon’ met ‘Moeder Aarde’, van het oude met het nieuwe.
In het steentijdperk zijn over de hele wereld tempels gebouwd met de ingang gericht op het zuidoosten. En op de ochtend van 21 december worden de eerste zonnestralen gevangen door grote of kleine openingen in de tempelingang. De grootste Aarde tempel in Europa, nu bekend als New Grange en zo’n 5000 jaar oud, is nagenoeg dicht. Binnen bevindt zich een hoge ronde ruimte. Staande stenen zijn gegraveerd met spiralen, symbool van het doorgaande leven, en cirkels.

Je komt er binnen door je hoofd te buigen.......

Je komt er binnen door je hoofd te buigen voor de lage smalle ingang die je door een korte donkere gang leidt, de open ruimte in. Zo, in de schoot van moeder Aarde, ingebed in en gedragen door haar omhulling, wacht je dan op dat magische moment.


soekja-img-4159-tmb-1400-nc

Zo, in de schoot van moeder Aarde, ingebed in en gedragen door haar omhulling, wacht je dan op dat magische moment.


Deze tempels vind je overal in Ierland, Engeland, Scandinavië en onze eigen hunebedden waren ook ooit met aarde bedekte tempels.

Geboorte

Warmte en licht bereiken de koude aarde, raken aan het zaad dat verborgen in de koude grond wacht om tot leven te worden gewekt. Het is een intiem huwelijk, een zorgvuldige samenwerking tussen warmte en licht van de Zon en grond en water van Aarde. Ze maken samen de bijzondere omgeving die wij Aarde noemen en waar wij een zekere periode mogen leven.
Het is een cyclische continuïteit die geen einde kent en waar we alleen een begin kennen als we dat als zodanig benoemen: het nieuwe groen in de lente, een nieuw kind dat geboren wordt

Het Oude en het Nieuwe

Het nieuwe wordt mogelijk gemaakt door het oude. Hier, met midwinter vieren we het afscheid van het oude en het begin van het nieuwe. Hier vieren we leven dat niet ophoudt, dat steeds wordt doorgegeven.


soekja-img-4134-tmb-1400-nc

Het oude heeft wijsheid vergaard van vele jaren.


Het nieuwe is nog jong, het komt nog kijken, het weet nog niets van de wereld en het leven hier. Het oude heeft de wijsheid vergaard van vele jaren. En in vele tradities, bij de Kelten, en de Germanen, in de Joodse en de Keltische tradities vindt er een gesprek plaats tussen het oude en het jonge, het nieuwe.

’Teach us, wise ancient, to what time have we come?’

Meer dan ooit lijkt deze vraag van toepassing. Meer dan ooit lijkt het alsof we aan het einde van een tijdperk zijn gekomen en een stap zetten in een nieuwe periode. Meer dan ooit zullen mensen over de hele Aarde zich deze vraag vertwijfeld stellen. En de hectiek en onrust kan ons zo weer in beslag nemen. Ze kan ons van ons zo uit de stilte halen. Het gevoel iets te moeten doen kan ons zomaar overnemen.

Stilstaan

Hoe zou het zijn als we allemaal even stilstaan? Stilstaan bij dit bijzondere moment waarop de continuïteit van het leven zo tastbaar en voelbaar kan zijn? Waar we de eenheid, onderlinge samenwerking ervaren, de synergie van het leven waar het geheel groter is dan de som van de delen.
Er ligt een uitnodiging van de Source of Synergy Foundationom wereldwijd dit moment te vieren. Een oproep om deel te nemen aan een meditatie die op het westelijk halfrond wordt gehouden. En er vindt op dit moment een bijzondere gebeurtenis plaats die weinig bekend is:


soekja-queen-cup-337695-1920-tmb-1400-nc

De bijenkoningin herkent het moment van de zonnewende aan de verandering van het electromagnetische energie van de zon


In de uitnodiging lees ik dat de bijenkorven exact op 21 december weer tot leven komen. De bijenkoningin herkent het moment van de zonnewende aan de verandering van het electromagnetische energie van de zon en spoort haar werkers aan om de temperatuur in de korf te verhogen naar precies die temperatuur die nodig is om haar eitjes te leggen.

Laten we samenkomen op dit bijzondere moment, in de ‘sacred beehive’ en onszelf ontmoeten in de innerlijke stilte. De Nederlandse tijd voor de meditatie is 18.00u op 21 december, 6 uur in de avond dus. En ze duurt 11 minuten.
Als we de diepte in onszelf kunnen omarmen, dan wordt alles zacht, ook de wereld om ons heen.

©Lenie van Schie, zowel tekst als foto's mits anders vermeld.
De foto van de tempel, de ingang naar 'Moeder Aarde' is een foto van Long Barrow in Avebury, Wiltshire, genomen in de zomer van 2010.©
De foto van de kiva, een ronde stenen ruimte onder de grond die gebruikt werd door de Native Americans als rituele gebedsruimte is genomen in de zomer van 2014 en komt van Mesa Verde in Colorado.©
De foto van de bijen komt van de site van pixabay.

Geplaatst op - lees tijd 4 minutes, 7 seconds.