Hier vind je artikelen over groei en ontwikkeling. Bij de meeste artikelen vind je ook oefeningen die je ondersteunen in je directe ervaring. Deze artikelen zijn een uitnodiging voor zelfonderzoek. Ze staan ook bekend onder e-health: begeleiding via e-mail en internet. Modules en oefeningen op de website kun je met of zonder begeleiding van de therapeut, toepassen.

E-mail en Internet

Ik heb inmiddels verschillende modules ontwikkeld die je helpen in je proces van zelfonderzoek. Al deze artikelen en oefeningen zijn vrij beschikbaar. In een coachingproces begeleid ik mensen direct. In een therapieproces met cliënten werk ik met 'blended care'. Hieronder vind je links naar diverse series oefeningen. Een aantal van deze modules vind je niet alleen op mijn website maar zijn ook opgenomen in mijn cliëntenprogramma.

Blended Care

Als ik e-health toepas met mijn eigen cliënten dan doe ik dat in wat heet: 'blended care'. Ik stel, op basis van de intake en volgende sessies, een bepaald programma voor aan mijn cliënt, waarvan ik denk dat het past. De e-health modules op mijn cliëntenprogramma bestaan uit een aantal stappen. Na elke stap lees ik het huiswerk dat is gemaakt, geef ik via de -email commentaar en zet ik de volgende stap klaar. In de face-to-face sessies bespreek ik ook huiswerkopdrachten en werk ik sommige antwoorden verder uit via directe ervaring in het lichaam waardoor emoties die aan bepaalde aspecten verbonden zijn, vrijkomen.

Belangrijk:
Als je de oefeningen alleen doet, kies dan een of meer oefeningen uit die je regelmatig, elke dag of en paar keer per week doet. Houd voor jezelf bij wat voor effecten je ervaart. Heb je vragen, neem dan contact met me op. Als je veel trauma hebt opgelopen in je kindertijd, kunnen de grondingsoefeningen traumatische ervaringen activeren. Zonder goede begeleiding is het daarom niet aan te raden deze oefeningen te doen.

De modules

Hieronder vind je een overzicht van de modules met een link.

Stressregulatie

Een groeiproces is een natuurlijk gegeven. Groeien gaat vanzelf. We doen het allemaal en elke crisis, elke stagnatie, elke levensfase, elke ervaring biedt ons mogelijkheden tot groei en ontwikkeling. Hoe dat proces plaatsvindt wordt bepaald door de interactie tussen de unieke kwaliteiten in de persoonlijkheid en de omgeving. Hier vind je een link naar het artikel en de oefeningen.

De oefening van Zelfonderzoek

Zelfonderzoek gebruik je om jezelf beter te leren kennen, om te groeien, te helen. Het is een ingang, een methode die je helpt om je potentieel te ontwikkeling. Het wordt de innerlijke leiding op je pad. In de tekst vind je voorbeelden hoe je zelfonderzoek kunt toepassen. De oefening van zelfonderzoek

De innerlijke criticus

De innerlijke criticus is de instantie in ons die altijd commentaar heeft. Ontwikkeld in de kindertijd draagt hij de waarden en normen van een specifieke omgeving. Hij ontstond om ons te beschermen tegen de kritiek van de buitenwereld. Om ervoor te zorgen dat we ons aanpasten. En elke verandering in het nu wordt door hem tegengewerkt. Werken met de innerlijke criticus

The inner critic

The inner critic is a strong, mainly negative, inner voice. It has been developed in childhood for the sake of knowing your parents wishes and being safe from their critical comments. Growing up it is blocking our psychological and spiritual growth to the extent that it can cause depression.
Working with the inner critic english

De dynamiek van de deelpersonen

We kennen in onszelf verschillende kanten die soms allemaal iets anders willen. Deze kunnen we ook subpersonen of deelpersonen noemen. De meeste bekende zijn wel de innerlijke criticus en het innerlijke kind. Maar er zijn er veel meer. Hieronder lees je hier meer over en vind je opdrachten die je helpen om ze in jezelf te ontdekken. Werken met deelpersonen

Hoogsensitiviteit en de nieuwe mens

In de nasleep van de tweede wereldoorlog wordt er een nieuw type kind geboren op Aarde. Helderzienden ontdekken bij deze kinderen een indigo aura en zo ontstaat de naam indigo-kinderen. Deze kinderen groeiden op en nu worden we omringd door nieuwe-tijds-mensen. Wat is een nieuwe-tijds-mens?

Dit is een artikel waar geen oefeningen aan zijn verbonden. De tekst is zo geschreven dat ze je uitnodigen tot zelfonderzoek. Herken je jezelf in die tekst? Wat doet het met je om jezelf hierin te herkennen?
Je kunt hier zelf de methode van zelfonderzoek op toepassen. Het artikel is getiteld:
Een nieuwe tijd brengt nieuwe mensen

Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen

Gedrag kun je onderscheiden in drie bewegingen, gedragspatronen ontwikkeld in de kindertijd. Ze gaven ooit houvast maar beperken nu onze groei en ontwikkeling. Als de patronen uitdunnen komen de de authentieke kwaliteiten vrij die in deze beweging liggen verborgen.
In deze module verwerk ik informatie en geef ik stap voor stap opdrachten. Het is handig om deze module te gebruiken aan het begin van een therapieproces om te kijken waar je staat en op een later moment opnieuw te gebruiken. Zo kun je je proces van ontwikkeling zien. Lezen

Deze module kun je stap voor stap zelf uitvoeren. De tekst is beschikbaar in een pdf: patronen
Deze module staat ook in mijn clientenprogramma en clienten uit mijn praktijk begeleid stap voor stap bij het uitwerken van de opdrachten.

Werken met de innerlijke criticus

Werken met de innerlijke criticus, fase 1.
Wil je hier begeleiding bij, dan kun aanmelden:
Aanmelden via mail

Working with the inner critic

Working with the inner critic phase 1 in English.
Want personal help?
Sent me a e-mail

Zelfregulatie en Gronding

Zelfregulatie en Gronding: oefeningen.
Wil je hier begeleiding bij, stuur dan een mail.
Aanmelden via mail