Vive-Levenskunst is de naam van een schrijverscollectief. Op de gelijknamige website publiceren een 6-tal schrijvers , waaronder ikzelf, maandelijks een column. De columns zijn een expressie van wat hen bezig houdt. Ze hebben als gemeenschappelijke noemer: 'Levenskunst'.

Een levenskunstenaar

Wat is levenskunst en zou je een levenskunstenaar willen zijn? Het is een interessante vraag waar iedereen waarschijnlijk een ander antwoord op heeft en een andere invulling aan geeft. De onderwerpen die in deze columns beschreven en besproken worden, zijn heel divers. Ze hebben op een of andere manier met levenskunst te maken.

Er zijn columns over kunst, over dood en leven, de bron, tijd, Aarde, actualiteit. We streven ernaar om elke maand een nieuwe column te schrijven. We zijn begonnen in het najaar van 2016 en de meest trouw auteurs hebben inmiddels meer dan 40 columns geschreven. De groep auteurs is door de jaren heen veranderd en de homepage krijgt regelmatig een nieuwe foto. De volgende vaste auteurs schreven het afgelopen jaar mee:

De auteurs

Jeroen Leenen
Chris Elzinga
Jolanda Verburg
Lenie van Schie
Dirk Oegema
Geert van de Munckhof
Chiara Sahin
Yoyo van der Kooi

Alle columns zijn vrij toegankelijk. Klik daarvoor op de homepage van vive-levenskunst. Daar vind je de laatste columns op een rijtje. Rechts vind je de namen van de auteurs en krijg je een overzicht van al hun columns. Het ziet er nu allemaal wat anders uit, maar hieronder een indrukwekkende foto die op de homepage prijkte van 1 mei 2020.


soekja-vive-2020-05-tmb-1400-nc

Aarde Spreekt

Mijn eigen columns hebben als thema: 'Aarde Spreekt'. Dat biedt mij ruimte om over Aarde zelf te spreken, maar ook over het klimaat, over Jezus als rebel op Aarde. Er zijn verslagen over mijn reizen en inmiddels ook over het klimaat. Ik werk aan een vollediger overzicht gerangschikt onder de gerelateerde thema's. Dat is nog niet klaar.

Enkele bijdragen uit 2020:

Voorbij de Scheiding

De cultuur waarin we leven is in transitie. Een dergelijke verandering ontstaat als de oude mens- en wereldbeelden niet langer voldoen. Een prominente verschuiving in de laatste vijftig jaar is de maatschappelijke positie van de vrouw en daarmee de taak- en rolverdeling van mannen en vrouwen. Maar er is meer.
https://www.vive-levenskunst.nl/voorbij-de-scheiding-lenie-van-schie/

De toekomst tegenhouden

De deadline voor de nieuwe column komt eraan. Aan onderwerpen heb ik geen gebrek. Aan tijd wel. Iets simpels dan? Iets dicht op mijn huid?
https://www.vive-levenskunst.nl/de-toekomst-tegenhouden-lenie-van-schie/

Kun je de toekomst tegenhouden?

In mijn vorige column schreef ik over het tegenhouden van de toekomst. Hier een volgende duit in het zakje van de toekomst. In mijn doctoraalprogramma op de universiteit in Utrecht, het zal 1971 zijn geweest, werd er een nieuwe theorie geïntroduceerd: sociale technologie.
Een van de dingen die ik daaruit heb onthouden is de theorie van de weerstands- en veranderingskrachten. Veranderingskrachten helpen de verandering, weerstand houden die tegen. De toekomst kun je niet tegenhouden, die komt natuurlijk gewoon. Maar noodzakelijke veranderingen?
https://www.vive-levenskunst.nl/kun-je-de-toekomst-tegenhouden-lenie-van-schie/

Verbinden en Isoleren

Op het eerste gezicht tegenovergestelde grootheden blijken in deze coronatijd ineens maatjes te worden. Verbinden en isoleren liggen dichter bij elkaar dan we ooit hadden kunnen denken. Hoe bijzonder is dat?
https://www.vive-levenskunst.nl/verbinden-en-isoleren-lenie-van-schie/

Aardedag

50 Jaar geleden, om precies te zijn op 22 april 1970, werd de eerste dag van de Aarde gehouden. In de Verenigde Staten waren overal protestmarsen. National Geographic wijdt haar aprilnummer aan Aarde als onze leefomgeving. Ze schetst twee scenario’s: Het ene biedt een optimistische vooruitblik op Aarde in 2070, in het andere zijn we in 2070 onze grip verloren.
https://www.vive-levenskunst.nl/aardedag-lenie-van-schie/

Mijn reis in Denemarken en Noorwegen in 2017

Deze reis naar Noorwegen maakte ik in 2017. Ze begon met een reis met een groep naar Denemarken. Vervolgens reisde ik alleen door naar Noorwegen en het hoge noorden. na thuiskomst publiceerde ik een jaar lang elke maand een column op Vive-levenskunst.
Hieronder vind je in de juiste reisvolgorde, de links naar deze columns.

De reis begint in Denemarken

Over een reis langs oude tempels in Denemarken op zoek naar innerlijke wijsheid en hoe negen vrouwen een hele week lang afhankelijkheid en autonomie ervaren en eraan groeien. Meer

Urd Spreekt

In Noorwegen heb ik Aarde opnieuw ontmoet. Noorwegen, land van fjorden, van hoge bergen, diepe meren, stille watertjes, van rendieren en berken, Noorwegen, land van Urd. Meer

De Vikingen

De Vikingen staan in Europa vooral bekend om hun plunderingen, hun verkrachtingen van vrouwen en ander geweld waarmee ze de kusten van Europa teisterden. Maar wat en wie zijn de Vikingen eigenlijk? En waarom kwamen ze naar onze kusten? Meer

Aangekomen in Noorwegen

Eerder schreef ik over Urd, over zij die in de wortels van de levensboom woont en daar de bron bewaakt. Ik schreef over de Vikingen, die trotse stoere krijgers en hun Godendom, maar waar begon mijn reis in Noorwegen eigenlijk?
meer

Samenvallen met het Landschap

Ik ben op reis door Noorwegen, land van leegte en uitgestrekte verten, land van water, van steile kusten en van een kleurrijke ‘Andere Dimensie’. Lange tijd hadden de goden het hier voor het zeggen, waren natuurgeesten, trollen en elfen, onderdeel van het dagelijks leven. In dit land vervolg ik mijn reis naar het noorden. Meer

Een pelgrimstocht

De zon is warm op mijn huid, de wind is zacht en koel, het water in de bergrivier stroomt met geweld naar beneden. Het kolkt, wit schuim op transparant grijs-groen water. Alsof het licht geeft.
Meer

Een buiten-binnenwereld

Mijn reis door het Noorse land voert verder naar het noorden. De landschappen trekken aan mij voorbij. Ze beroeren mijn innerlijk en doen de delen die daar sluimeren ontwaken. Ik reis door een buiten-binnenwereld. Meer

Als je wilt reageren op een column is dat mogelijk. We willen graag met jou als lezer in gesprek, zodat levenskunst mag groeien en een positieve bijdrage mag leveren aan een gezonde, liefdevolle wereld.
Voel je vrij om een reactie te sturen naar info@vive-levenskunst.nl

Oude bijdragen:

De Rebel van Nazareth

Hij is verguisd en aanbeden, is een charlatan genoemd en een profeet, een tantrisch leraar en een sjamaan. Zijn naam wordt te pas en te onpas aangehaald. Wie is Jezus van Nazareth? In de aanloop naar het Paasfeest iets over mijn ervaringen en ontdekkingen van deze man. Meer

Geplaatst op - lees tijd 5 minutes, 21 seconds.