Oplichterunited is een online magazine met tal van artikelen die met spiritualiteit te maken heeft. Het enige criterium is dat de auteurs de wereld 'oplichten', of wel: licht brengen. Het initiatief is van Ienke Goldwijk, een therapeute die met dromen werkt. Van mijn hand vind je er o.m. remakes van enkele artikelen die ik op Vive Levenskunst plaatste en ook herschrijf ik hier mijn serie Keltische jaarfeesten.

Wintersolstice, een kantelpunt

soekja-soekja-img-5839-tmb-1400-nc-tmb-1400-nc

Met de winterzonnewende bereiken we een van de twee kantelpunten in het jaar. Op 21 december verandert de zon zijn koers en trekt hij van het zuiden weer naar het noorden. Het duurt kort, enkele dagen hooguit en dan is dat kantelmoment voorbij. Het kantelpunt waarin we ons als mensheid bevinden gaat veel langer duren: we leven niet in een 'Tijdperk van verandering', maar, in de woorden van Jan Rotmans, in een 'Verandering van tijdperk'. OplichtersUnited

Halloween

soekja-soekja-img-6457-tmb-1400-nc-tmb-1400-nc

Met Halloween vieren we de overgang van het licht naar de donkerte, spelen we met het vervagen van grenzen, stappen we voor even uit onze rollen. Vastgelegde rollen verdwijnen, dagelijkse gewoonten worden doorbroken, gekleed in verhullende gewaden. We lachen en drinken en nemen een loopje met onze angst. We denken dat onze angst voor de dood onze diepste angst is, maar is het niet eigenlijk de angst voor het onbekende, of preciezer nog de angst voor de overgang? OplichtersUnited

Herfstequinox

soekja-soekja-img-4763-tmb-1400-tmb-1400-nc

In de Herfst-equinox zijn dag en nacht gedurende enkele dagen even lang. We oogsten de laatste vruchten en glijden geleidelijk de stilte van de winter in. Er is meer dan genoeg voedsel en het klimaat is ons wat dat betreft nog redelijk gunstig gezind. Dit ontbreken van afhankelijkheid brengt echter ook gemakkelijk vervreemding. We kunnen niet meer ervaren dat we Aarde nodig hebben, dat ze onze woonplek is. En zo verliezen we de verbinding met onze Aardse spirituele wortels.
OplichtersUnited

Lassen Volcanic Park

soekja-img-3662-tmb-1400

Het is een van de plekken waar ik vaak terugkeerde, een vulkanisch park in het noorden van Californië. De Indianen zijn hier verdreven maar hun wezen, hun ziel, hangt rond in dit gebied en ik werd diep door geraakt door hun aanwezigheid. Dit park en ik waren een liefdesaffaire begonnen die nooit meer op zou houden. OplichtersUnited Deze blog is eerder gepubliceerd op Vive Levenskunst.

Aarde Spreekt

soekja-dsc00795-tmb-1400-nc

Wat me intrigeert is het feit dat we hier op Aarde leven terwijl we al millennia lang proberen om haar te overstijgen. Het wordt steeds duidelijker dat de scheiding die we hier aanbrengen ons ook verder wegvoert van onze innerlijke realiteit. In de oude tijden was Aarde onze moeder. Wie is ze nu? Kunnen we haar opnieuw leren kennen en zo onze verbinding met onszelf verdiepen?
OplichtersUnited Deze blog is eerder gepubliceerd op Vive Levenskunst.

Opmaak en foto's zijn van de hand van de auteur.

Geplaatst op - lees tijd 2 minutes, 12 seconds.