Vive-Levenskunst is de naam van een schrijverscollectief. Op de gelijknamige website publiceren een 6-tal schrijvers , waaronder ikzelf, maandelijks een column. De columns zijn een expressie van wat hen bezig houdt. Ze hebben als gemeenschappelijke noemer: 'Levenskunst'.

Een levenskunstenaar

Wat is levenskunst en zou je een levenskunstenaar willen zijn? Het is een interessante vraag waar iedereen waarschijnlijk een ander antwoord op heeft en een andere invulling aan geeft. De onderwerpen die in deze columns beschreven en besproken worden, zijn heel divers. Ze hebben op een of andere manier met levenskunst te maken.

Er zijn columns over kunst, over dood en leven, de bron, tijd, Aarde, We streven ernaar om elke maand een nieuwe column te schrijven. We hebben als auteurs allemaal een eigen thema gekozen waarbinnen we elke maand een column publiceren.

De auteurs

Jeroen Leenen - Tijd
Chris Elzinga - De bron
Frederike Doeleman - Kunst, reizen
Jolanda Verburg - Het permalandschap
Lenie van Schie – Aarde en Liefde
Dirk Oegema - Leven en de dood
En soms zijn er gastschrijvers.

Alle columns zijn vrij toegankelijk. Klik daarvoor op de homepage van vive-levenskunst op één van de afbeeldingen die de toegang vormen tot de columns.


soekja-9873dad9-9dfb-4be7-841f-10388b9a6e94-tmb-1400-nc

Auteurs wisselen, de foto op de homepage ook. Inmiddels, 2020 zijn er twee nieuwe auteurs die al enige tijd hun columns aanbieden: Geert van de Munckhof en Chiara Sahin. Frederike heeft de schrijversgroep verlaten.

Aarde Spreekt

Mijn eigen columns hebben als thema: 'Aarde Spreekt'. Dat biedt mij ruimte om over Aarde zelf te spreken, maar ook over het klimaat, over Jezus als rebel op Aarde. Er zijn verslagen over mijn reizen en inmiddels ook over het klimaat. Ik werk aan een vollediger overzicht gerangschikt onder de gerelateerde thema's. Dat is nog niet klaar.

De Rebel van Nazareth

Hij is verguisd en aanbeden, is een charlatan genoemd en een profeet, een tantrisch leraar en een sjamaan. Zijn naam wordt te pas en te onpas aangehaald. Wie is Jezus van Nazareth? In de aanloop naar het Paasfeest iets over mijn ervaringen en ontdekkingen van deze man. Meer

Noorwegen

Deze reis naar Noorwegen maakte ik in 2017. Ze begon met een reis met een groep naar Denemarken. Vervolgens reisde ik alleen door naar Noorwegen en het hoge noorden. na thuiskomst publiceerde ik een jaar lang elke maand een column op Vive-levenskunst.
Hieronder vind je in de juiste reisvolgorde, de links naar deze columns.

Op Reis in Denemarken

Over een reis langs oude tempels in Denemarken op zoek naar innerlijke wijsheid en hoe negen vrouwen een hele week lang afhankelijkheid en autonomie ervaren en eraan groeien. Meer

Urd Spreekt

In Noorwegen heb ik Aarde opnieuw ontmoet. Noorwegen, land van fjorden, van hoge bergen, diepe meren, stille watertjes, van rendieren en berken, Noorwegen, land van Urd. Meer

De Vikingen

De Vikingen staan in Europa vooral bekend om hun plunderingen, hun verkrachtingen van vrouwen en ander geweld waarmee ze de kusten van Europa teisterden. Maar wat en wie zijn de Vikingen eigenlijk? En waarom kwamen ze naar onze kusten? Meer

Aangekomen in Noorwegen

Eerder schreef ik over Urd, over zij die in de wortels van de levensboom woont en daar de bron bewaakt. Ik schreef over de Vikingen, die trotse stoere krijgers en hun Godendom, maar waar begon mijn reis in Noorwegen eigenlijk?
meer

Samenvallen met het Landschap

Ik ben op reis door Noorwegen, land van leegte en uitgestrekte verten, land van water, van steile kusten en van een kleurrijke ‘Andere Dimensie’. Lange tijd hadden de goden het hier voor het zeggen, waren natuurgeesten, trollen en elfen, onderdeel van het dagelijks leven. In dit land vervolg ik mijn reis naar het noorden. Meer

Een pelgrimstocht

De zon is warm op mijn huid, de wind is zacht en koel, het water in de bergrivier stroomt met geweld naar beneden. Het kolkt, wit schuim op transparant grijs-groen water. Alsof het licht geeft.
Meer

Een buiten-binnenwereld

Mijn reis door het Noorse land voert verder naar het noorden. De landschappen trekken aan mij voorbij. Ze beroeren mijn innerlijk en doen de delen die daar sluimeren ontwaken. Ik reis door een buiten-binnenwereld. Meer

Als je wilt reageren op een column is dat mogelijk. We willen graag met jou als lezer in gesprek, zodat levenskunst mag groeien en een positieve bijdrage mag leveren aan een gezonde, liefdevolle wereld.
Voel je vrij om een reactie te sturen naar info@vive-levenskunst.nl
We wensen je veel leesplezier toe!

Geplaatst op - lees tijd 3 minutes, 50 seconds.