Het hart is de plek waar onze gevoelens leven, gevoelens als verlangen en gemis, waar kwaliteiten van Essentie als compassie, vreugde en passie voelbaar zijn. Maar het hart is meer. Het is ook een ruimte waar direct weten de scepter zwaait, als we ons durven laten leiden door de liefde voor de Waarheid.

Een gevoelsorgaan

Als er ergens een reis kan plaatsvinden, dan is het wel in het hart. Het hart is ons gevoelsorgaan bij uitstek. Hier ervaren we verlangen en voelen we wat we missen. We beleven er verdriet en eenzaamheid. Ervaringen onze kindertijd kunnen zo pijnlijk voor ons zijn, dat we besluiten om ons nooit meer te laten kwetsen met als gevolg dat ons hart zich sluit. De reis in het hart begint dan vaak aarzelend, met afweer. Er is moed nodig om onze gekwetstheid onder ogen te zien en te herbeleven. Het is lang geleden, maar ik herinner me nog die vraag die me een hele tijd bezig hield: 'Waarom is er lijden op Aarde?’ Het antwoord op die vraag kwam: ‘Om het hart te openen’.
We sluiten ons hart omdat we niet langer gekwetst willen worden, maar we vergeten dat de kwetsuren al plaatsvonden; ze liggen in ons hart te wachten om bevrijd te worden.

Een plek van weten

Als we die gevoelens durven toestaan, dan gaat ons hart verder open. We kunnen rouwen om wat nooit was, om een verloren kindertijd, een verloren liefde. Juist daar op die plek van dat verdriet, ligt ook het antwoord op dat verdriet: troost. Hier is mededogen, compassie voor het lijden dat we leden. Compassie is meer dan een gevoel: het is een kwaliteit van Zijn.

In de oude wijsheidstraditie van het Midden-Oosten was het hart ook een plek van weten. Er is de gewone kennis, dat wat we weten doordat we erover horen en door wat we om ons heen zien. Kennis die tot ons komt door denken en begrijpen. Er is ook kennis die voortkomt uit een dieper weten, een weten dat tot ons komt vanuit de Oorsprong, vanuit Zijn. Het is het hart dat ‘weet’. Het is een weten dat de meesten van ons wel kennen maar waaraan we vaak twijfelen. We denken dat we het verzinnen, want hoe ‘weten’ we dat het ‘waar’ is?

Liefde voor de Waarheid

Bestaat er zoiets als ultieme Waarheid? Mijn persoonlijke ervaring is dat Waarheid zich geleidelijk aan ontvouwt. Er bestaan veel niveaus van waarheid; ze is niet eenduidig. Zo is het vaak waar dat onze ouders hun best deden voor ons en is het tegelijkertijd waar dat we in dat contact niet alles kregen wat we nodig hadden. Het zijn twee waarheden die naast elkaar bestaan.
Het is de Liefde voor de waarheid die ons helpt om telkens de verschillende aspecten van waarheid te ontdekken die in de situatie verborgen liggen. Als we ons durven verbinden met het verlangen om telkens weer de ultieme Waarheid te ontdekken en als we dat doen vanuit de liefde voor de waarheid zelf, dan wordt het gemakkelijker om op ons innerlijke weten te vertrouwen. Dan wordt dit innerlijke weten een gids op ons pad.

Dit webinar vindt plaats op Zaterdag 29 mei van 10.00 - 12.00u (Deze datum is veranderd!) Het webinar wordt gehost door spiritueel centrum de Poort in Groningen. Kosten: € 5,00 - € 10,00 of €15,00u. Aanmelding
Vooraanmelden en vragen

Geplaatst op - lees tijd 2 minutes, 34 seconds.