Deze workshop wordt gegeven in het format van een doorgaande groep. Je tekent in voor een half jaar. Daarna kun je intekenen om door te gaan voor een volgend half jaar. Het aantal bijeenkomsten in een half jaar bestaan uit drie hele dagen en een weekend. De data worden met degenen die doorgaan vastgesteld.

Vrij worden

Terwijl we op aarde zijn, lijkt het erop dat we hier niet aankomen. We worden geboren in een cultuur en raken verstrikt in de normen en waarden, verwachtingen en inprentingen, van die specifieke cultuur. Hoe we onszelf zien, hoe we onszelf reguleren, wat onze opinies zijn, dat alles wordt bepaald door die cultuur.
Hoe kunnen we vrij worden van de impact van een cultuur, en binnen die cultuur vrij worden van onze eigen persoonlijke geschiedenis? Hoe is dat mogelijk? Hoe kun je meer worden wie je in wezen bent? In deze doorgaande groep ligt hierop de focus op.

Inzicht en gronding

Inzicht en gronding zijn twee belangrijke pilaren onder dit werk. Het inzicht dat we hier willen verkrijgen, heeft te maken met de kernvraag: ‘Hoe zijn we geprogrammeerd?’ Hoe gaan we met onszelf om en waar hebben we dat geleerd? We willen inzicht krijgen in onze patronen en in de beelden die we van onszelf hebben.

Gronding heeft te maken met grond vinden onder onze voeten, onder ons lichaam. We hebben allemaal grond onder ons, maar meestal beseffen we dat niet. We dragen onszelf door spieren aan te spannen en houden zo onszelf overeind. Gronden betekent dat we contact maken met Aarde, met het besef dat we worden gedragen. Uiteindelijk gaan we haar kennen, gaan we haar energie ervaren en verdiept de verbinding met Aarde zich.

Lijfwerk

Inzicht en gronding kunnen we alleen realiseren in en door ons lijf. Patronen, aannames, overleving, ze liggen allemaal in ons lichaam besloten. Hier houden we onszelf gevangen. Ook alle onverwerkte ervaringen liggen hier opgesloten.
Onverwerkte ervaringen zijn echter niet voor niets onverwerkt. Ze waren in onze kindertijd te overweldigend. We hebben ze verstopt en we willen er liever nooit meer naar toe. En dat is nu juist wat niet werkt. Vrij worden betekent het vrijmaken van alles wat in ons ligt verstopt. Dat is uiteindelijk de enige manier en dat helpt ons om werkelijk te landen.

Levenspad

We lopen allemaal een uniek levenspad. Om dat te kunnen zien hebben we afstand en ruimte nodig. Als we terugkijken op dat pad zullen we zien dat er cruciale momenten waren waarop we beslissingen hebben genomen. Zicht op dat pad – zonder oordeel! – brengt ons dichter bij onszelf, dichter bij wie we zijn. We gaan de rode draad zien die door ons leven loopt. Hierdoor gaan we gemakkelijker onszelf zien en herkennen.
En op ons pad is altijd innerlijke leiding aanwezig; als we die gaan ontdekken, worden we vrijer. We ontdekken dat leven op Aarde een boeiend avontuur kan zijn.

Samen op het levenspad

In een doorgaande groep gaan we samen op pad. Het idee is ooit ontstaan omdat cliënten de behoefte uitspraken om meer contact te krijgen met gelijkgestemden. Daarnaast biedt het werk in de groep hele andere mogelijkheden dan het individuele werk en voegt het iets wezenlijks toe aan het eigen groeiproces.
Samen vormen we het veld waarbinnen groei en perspectief, focus en stilte, gestalte kunnen krijgen. We inspireren elkaar, leren van elkaar, versterken en bemoedigen elkaar, in de zoektocht die leven heet. Op de reis die we allemaal gaan en waar de obstakels – mits onderzocht – ons uitdagen tot groei en ontwikkeling.

De levensboom

Elk half jaar kunnen mensen in de doorgaande groep insteken. En elk half jaar werk ik met een nieuw thema dat gaat over op Aarde komen. In het laatste halfjaar was dat de levensboom.
In de Noordse mythologie staat de levensboom centraal. Deze boom verbindt de drie werelden die vaak worden onderscheiden. Haar wortels reiken diep tot in de ‘onderwereld’ en haar kruin reikt tot hoog in de lucht. De stam is dan de middenwereld.

soekja-img-3877-tmb-350-nc

De boom is een mooi uitgangspunt, een mooie metafoor die we kunnen gebruiken in ons werk.
Verbinding met de onderwereld maakt ons tot schatgravers. Hier liggen nog heel wat persoonlijke rijkdommen begraven. En al gravend wordt onze verbinding met Aarde herstelt.
Verbinding met de bovenwereld, in veel culturen de Godenwereld, biedt ons een ruimte om onze godsbeelden te onderzoeken en contact te maken met de vele associaties die we hiermee hebben.
De diepte van Aarde en de hoogte van Lucht, brengen we dan samen in het ‘in de wereld staan’. Hier, in de middenwereld, onderzoeken we alle patronen en ontdekken we wie we in wezen zijn.

Wijsheid

Werkend door het thema van de levensboom, kwamen we uit bij wijsheid. Wat is wijsheid?
Een wijs iemand vergaart kennis vanuit informatie, ervaring en intuïtie. Wijsheid impliceert een integratie van deze kennis. Wijsheid gaat ook over het leven van de wijsheid: kan ik de wijsheid integreren in mijn dagelijks leven.
We verkrijgen wijsheid als er een verbinding is tussen energiecentra in het lichaam. Gurdjeff, een spiritueel leraar uit de dertiger jaren van de vorige eeuw, ontdekte vier energie centra in het lichaam, het bui, hart en hoofdcentrum. Er is ook nog een centrum boven je hoofd en natuurlijk eentje onder je, net in de Aarde. Hoe verder deze centra open zijn, hoe meer de energie gaat stromen. Hoe meer deze centra onderling gaan samenwerken, hoe groter je wijsheid.
In het komende halfjaar gaan we werken met deze centra, gaan we kijken of we wijzer kunnen zijn in onszelf en van daaruit wijsheid kunnen brengen in de wereld.

Praktisch:

Voor deze nieuwe groep zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Data: Vrijdagen: 7 september, 9 november en 15/16 december, weekend, aanvang zaterdagochtend 11.00, afronding zondagmiddag 16.30u.
Kosten voor de training:
Dagen: €100,- inclusief huur ruimte , koffie en thee, exclusief lunch
Weekend: €200,- exclusief verblijf. Verblijf: nog onbekend, rond €100,00
Je tekent in principe in voor het hele traject. Als van tevoren al blijkt dat je een keer niet kunt, dan wordt dat verrekend. Je krijgt per dag of weekend een nota.

Er zijn mogelijkheden voor gedeeltelijke vergoeding.

Geplaatst op - lees tijd 4 minutes, 48 seconds.