Ervaringen helpen ons groeien doordat we ze verwerken en integreren. In die zin gaat groeien vanzelf. het wordt lastiger als ervaringen niet worden toegelaten maar worden geblokkeerd. Dan treedt er stagnatie op. maar we kunnen er wat aan doen!

Zelfregulatie

Zelfregulatie is het proces waarlangs ervaringen worden geïntegreerd. Dat ia gemakkelijker wanneer we leven in een cultuur waarin de hele bandbreedte van ons als mens, onze impulsen, onze emoties en ons denken in gelijke mate wordt gezien als belangrijk en in gelijke mate aandacht krijgt. helaas is dat niet zo. Emoties en impulsen moeten vaak wijken voor het verstand, het denken en het intellect. Dat geeft een grote disbalans in ons hele systeem.

Gronden

Doordat het denken zo'n grote vlucht heeft genomen gedurende de laatste 200 - 400 jaar, leven we veel in ons hoofd en in ons denken. Ze beheersen ons leven en dat gaat ten koste van het leven zelf. We zijn niet meer in het hier en nu; we leven in de gedachten over gisteren en morgen, in wat me nog moeten doen en vooral niet moeten vergeten.
Mindfulness helpt om dat patroon te doorbreken. De kern van mindfullnes is aandacht brengen naar je handelen en naar lichaam. We wonen in een lichaam dat groter is dan alleen ons hoofd. Grondingsoefeningen helpen je om je lichaam weer te bewonen.
En dat niet alleen; ze helpen je om meer bij jezelf te blijven en je minder te laten bepalen door je omgeving.
Hier lees je meer over in het artikel: Het proces van Zelfregulatie

Ik heb een viertal series grondingsoefeningen bij elkaar gebracht. Twee series zittende, 1a en 2a, twee series staande oefeningen, 1b en 2b.

Begin met de eerste zittende en staande oefening en doe deze gedurende enkele weken ten minste drie keer per week. Noteer voor jezelf de verschillen. Dat kun je doen door jezelf, aan de hand van de volgende vraag, een cijfer te geven:
In welke mate voel ik mij verbonden met de grond in mezelf? cijfer 1-10
Vul een cijfer in voordat je de oefeningen gaat doen en als je ze hebt gedaan.
Na een paar weken pak je de volgende oefeningen uit de staande en zittende oefeningen.
Hieronder vind je de link naar de oefeningen.

serie-1a-gronding-zittend
serie-1b.gronding-staand
serie-2a.gronding-zittend
serie-2b.gronding-staand

Geplaatst op - lees tijd 1 minute, 50 seconds.