Zelfonderzoek is een methode die in veel spirituele tradities wordt toegepast. Ze gericht op psychische en spirituele groei. Ook in de psychologische praktijk heeft ze haar weg gevonden. Door je gedachten, maar ook je gevoelens en lichaamssensaties te onderzoeken en te bevragen, kom je dieper in contact met jezelf.

De methode van zelfonderzoek

Zelfonderzoek gebruik je om jezelf beter te leren kennen, om te groeien, te helen. Het is een ingang, een methode die je helpt om je potentieel te ontwikkeling. Het wordt de innerlijke leiding op je pad. In de podcasts kun je je mee laten nemen. In de teksten vind je voorbeelden hoe je zelfonderzoek kunt toepassen. De oefening van zelfonderzoek

Podcasts

In de podcasts vind je stukjes tekst uit mijn boek Langs de weg van het hart, samen met de oefeningen die bij die tekst horen. Alle Podcasts beluister je via spotify.
Hieronder vind je het overzicht met de link.
De meeste podcasts vind je ook terug ingebed in een artikel op MaatschapWij.

Gronden en steun
Uit je hoofd in je lijf. Artikel
Ruggengraat
Pleaser, tegendraads of binnenvetter Artikel
In contact komen met je kern Artikel
Je unieke levenspad
Van hoofd naar hart Artikel
De grootste criticus ben je zelf Artikel
De ziel, ons individuele bewustzijn Artikel op linkedin
Midzomerfeest en meditatie op de drie krachtcentra
De groei van de ziel: 1 augustus het Oogstfeest vieren
Psychische biodiversiteit
Laten we ons leiden door ons instinct of gaan we op zoek naar de Bron

Artikelen

Inhoudelijke informatie, bijvoorbeeld over de wijze waarop je spanning en emoties reguleert, ondersteunen bieden specifieke input in het proces van zelfonderzoek. Hieronder vind je een aantal artikelen die richting kunnen geven aan jouw zelfonderzoek. Bij de meeste artikelen vind je ook oefeningen die je ondersteunen in je directe ervaring. Sommige modules kan ik ook stap voor stap aanbieden via een speciaal programma dat mogelijkheden biedt voor tussentijdse begeleiding en feedback. Het eerste artikel gaat verder in op de methode van zelfonderzoek. De oefening van zelfonderzoek

Gronding

Dat we grond onder onze voeten hebben, daar zijn we ons niet zomaar van bewust. We verblijven maar al te gemakkelijk in ons hoofd, laten ons meenemen door gedachten die de hele dag door kunnen gaan. Het is onderdeel van onze cultuur die de nadruk legt op het denken en de ontwikkeling van ons intellect, ons verstand.
In de pdf vind je een groot aantal grondingsoefeningen, zowel staand als zittend. grondingsoefeningen
Je kunt ook mijn artikel teruglezen op MaatschapWij: Uit je hoofd in je lijf en de eerste twee podcasts beluisteren.

Stressregulatie

Een groeiproces is een natuurlijk gegeven. Groeien gaat vanzelf. We doen het allemaal en elke crisis, elke stagnatie, elke levensfase, elke ervaring biedt ons mogelijkheden tot groei en ontwikkeling. Hoe dat proces plaatsvindt wordt bepaald door de interactie tussen de unieke kwaliteiten in de persoonlijkheid en de omgeving. Hier vind je een link naar het artikel en de oefeningen.

De innerlijke criticus

De innerlijke criticus is de instantie in ons die altijd commentaar heeft. Ontwikkeld in de kindertijd draagt hij de waarden en normen van een specifieke omgeving. Hij ontstond om ons te beschermen tegen de kritiek van de buitenwereld. Om ervoor te zorgen dat we ons aanpasten. En elke verandering in het nu wordt door hem tegengewerkt. Artikel. Training.

The inner critic

The inner critic is a strong, mainly negative, inner voice. It has been developed in childhood for the sake of knowing your parents wishes and being safe from their critical comments. Growing up it is blocking our psychological and spiritual growth to the extent that it can cause depression.
Working with the inner critic english

De dynamiek van de deelpersonen

We kennen in onszelf verschillende kanten die soms allemaal iets anders willen. Deze kunnen we ook subpersonen of deelpersonen noemen. De meeste bekende zijn wel de innerlijke criticus en het innerlijke kind. Maar er zijn er veel meer. Hieronder lees je hier meer over en vind je opdrachten die je helpen om ze in jezelf te ontdekken. Werken met deelpersonen

Hoogsensitiviteit en de nieuwe mens

In de nasleep van de tweede wereldoorlog wordt er een nieuw type kind geboren op Aarde. Helderzienden ontdekken bij deze kinderen een indigo aura en zo ontstaat de naam indigo-kinderen. Deze kinderen groeiden op en nu worden we omringd door nieuwe-tijds-mensen. Wat is een nieuwe-tijds-mens?

Dit is een artikel waar geen oefeningen aan zijn verbonden. De tekst is zo geschreven dat ze je uitnodigen tot zelfonderzoek. Herken je jezelf in die tekst? Wat doet het met je om jezelf hierin te herkennen?
Je kunt hier zelf de methode van zelfonderzoek op toepassen. Het artikel is getiteld:
Een nieuwe tijd brengt nieuwe mensen

Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen

Gedrag kun je onderscheiden in drie bewegingen, gedragspatronen ontwikkeld in de kindertijd. Ze gaven ooit houvast maar beperken nu onze groei en ontwikkeling. Als de patronen uitdunnen komen de de authentieke kwaliteiten vrij die in deze beweging liggen verborgen.
In dit artikel geef ik stap voor stap opdrachten. Het is handig om deze module te gebruiken aan het begin van een coachings- of therapieproces om te kijken waar je staat. Op een later moment kun je deze opdrachten opnieuw maken en kijken wat er is veranderd. opnieuw te gebruiken. Zo kun je je ontwikkelingsproces zien. Lezen De tekst is beschikbaar in een pdf: patronen

Tip:
Als je de oefeningen alleen doet, kies dan een of meer oefeningen uit die je regelmatig, elke dag of en paar keer per week doet. Houd voor jezelf bij wat voor effecten je ervaart. Heb je vragen, neem dan contact met me op.
Als je veel trauma hebt opgelopen in je kindertijd, kunnen de grondingsoefeningen traumatische ervaringen activeren. Zonder goede begeleiding is het daarom niet aan te raden deze oefeningen te doen.

E-health en blended care

Hier geen verwijzing naar een artikel. E-health en blended care komen uit de zorgverzekeringswereld. Als ik deze benadering inzet, stel ik op basis van de intake en volgende sessies, een bepaald programma voor aan mijn cliënt, waarvan ik denk dat het past. Na elke stap lees ik het huiswerk dat is gemaakt, geef ik via de -email commentaar. In de face-to-face sessies bespreek ik ook huiswerkopdrachten en werk ik sommige antwoorden verder uit via directe ervaring in het lichaam waardoor emoties die aan bepaalde aspecten verbonden zijn, vrijkomen.

Webinars

Aankondiging van nieuwe gratis webinars gerelateerd aan mijn nieuwe boek: 'Langs de weg van het hart', volgt. Vragen?

Stuur me een mail

Zelfregulatie en Gronding

Zelfregulatie en Gronding: oefeningen.
Wil je hier begeleiding bij, stuur dan een mail.
Aanmelden via mail