Beltane is een van de meest gepassioneerde feesten in oude culturen. Hier werd, verspreid over de hele wereld, het feest van het leven gevierd. De belofte van het prille lentebegin wordt hier waargemaakt. Aarde toont haar uitbundigheid en ook in ons gaat alles stromen.

Lang voordat op 1 mei de dag van de arbeid werd gevierd, vierden volkeren over de hele wereld het feest van Beltane.

Beltane is het derde lentefeest, na Imbolc op 1 februari en de Lente Equinox op 21 maart. Het is een van de 8 feesten die verbonden zijn met de aardse seizoenen. Ze maakt de belofte waar die in de maanden ervoor ons al werd medegedeeld. Aarde leeft. Nu zien we het, voelen en horen we het. Bomen krijgen hun groene lentetooi, vogels gaan hun eieren leggen, de zaden zitten in de grond, de eerste gewassen steken hun kopjes boven de grond. De sapstromen van Aarde zijn tot volle wasdom gekomen, niet alleen bij planten en dieren, ook bij mensen.

Beltane is van oudsher het feest van sexualiteit, vruchtbaarheid en creativiteit. Ze maakt de belofte waar ons in de achterliggende maanden is medegedeeld.

Aarde vieren

Alle feesten van de oude volkeren, van de Kelten, de Aboriginals, de Native Americans, al hun feesten en rituelen zijn diep verbonden met de ritmes van Aarde. Met Beltane is Aarde is nu werkelijk ontwaakt uit haar winterslaap en ze is niet meer te houden. Wakker wordt ze, helemaal wakker. En met die wakkerte komt al haar scheppingskracht op gang. Al haar levenskrachten, haar sexuele en sensuele energie. Shakti is hier, de Godin van de levende, sensuele Aarde.


soekja-huisjesproject-029-tmb-350-nc

Shakti is hier, de Godin van de levende, sensuele Aarde. In Engeland worden met Beltane nog steeds op heuveltoppen en hooggelegen rotsformaties vuren gestookt.


In Engeland worden met Beltane nog steeds op heuveltoppen en hooggelegen rotsformaties vuren gestookt. Bergtoppen brengen je dichter bij de hemel en het Goddelijke. Sommige toppen zijn heilige plaatsen. Je vindt er steencirkels en bergen van stenen. Gezien van een afstand worden ze de borsten met tepels van de Godin. En op grote hoogte gemaakt zijn de vuren van grote afstand te zien. Zo is er in de Beltane nacht een lijn van vuren die het leven vieren.

Het Hieros Gamos

Beltane is van oudsher het feest van sexualiteit en in de oude tijden werd Aarde het meest intens gevierd in het Hieros Gamos, het heilige huwelijk. Een van de oudst overgeleverde teksten beschrijft de gepassioneerde, sensuele en sexuele liefde op een prachtige manier, waar Godin Inanna haar geliefde Dumuzi ontmoet in het liefdesbed…

soekja-320-tmb-350-nc

Beloved
“Let him kiss me with the kisses of his mouth -
for your love is more delightful than wine.
Pleasing is the fragrance of your perfumes;
your name is like perfume poured out.
No wonder the maidens love you!
Take me away with you – let us hurry!
Let the king bring me into his chambers…”

Dit is de eerste strofe zoals het verhaald wordt in het Oude testament! Jawel! Zo sterk is haar kracht dat ze zich niet liet wegsturen. Het is het Hooglied dat in onze Bijbel bladzijden lang verhaald over de liefdesdaad.
En eeuwen lang kon een koning alleen regeren over het land als hij de zegen had van de Godin. Deze verkreeg hij door de sexuele riten met een van de priesteressen uit te voeren. Zo was de vruchtbaarheid van land en regering gewaarborgd en daarmee het leven van het hele volk. Het is ook het huwelijk tussen het mannelijke en het vrouwelijke en in die zin is het ook een feest van verbinding en heling.

Eeuwen lang kon een koning alleen regeren over het land als hij de zegen had van de Godin.


soekja-img-5847-tmb-1400-nc

Met Beltane vieren we de passie van het leven! We vieren de overvloed, de giften van Aarde. We vieren het bijzondere van haar levengevende kracht.


Met Beltane vieren we de overvloed, de giften van Aarde. We vieren het bijzondere van haar levengevende kracht. De passie van het leven! Aarde toont ons in haar gang door de seizoenen het ritme van het leven, de dynamiek van groei en ontvouwing. Ze is ons grote voorbeeld waar het gaat om het beseffen van het Leven zelf.
Als we de tijd en de ruimte nemen om dat tot ons door te laten dringen, als we de kans krijgen krijgen om onze zaden in de grond te stoppen, onze grond te beplanten en te besproeien, het leven te vieren in haar hele Essentie.

Aleppo

Terwijl ik dit schrijf ligt de stad Aleppo al dagen onder vuur. Daar zijn geen groene akkers, geen meipalen waar we omheen dansen, geen leven dat gevierd kan worden. De gruwelen van de oorlogen steken schril af tegen het feest van de Liefde.

Laten we een moment bij hen stilstaan als we deze mooie lentedag gaan vieren. Laten we hen in gedachten met onze Liefde omhullen. Laten we hen in ieder geval op deze manier iets meegeven.

Geplaatst op - lees tijd 3 minutes, 58 seconds.