Aanvankelijk waren schrijfsels slechts oefeningen, observaties die ik deed en waarvoor ik woorden zocht. Ze ontstonden in de periode dat ik twee schrijfcursussen volgde aan de schrijversvakschool in Groningen. De aanleiding die tot dat besluit leidde was er een die verder reikte. Ik wilde een serie persoonlijke ervaringen samenbrengen in een boek. Een prettige bijkomstigheid die het mogelijk maakte was dat er door corona online les werd gegeven.

Ik raakte gefascineerd, leerde een heel nieuw vak. Na de schijfcursussen werd ik lid van een schrijfgroep die onder begeleiding van Pauline Durlacher werkt aan een eigen manuscript.

Op deze pagina vind je links naar een aantal ‘schrijfsels’.

Wie schrijft die blijft…

soekja-img-1872-3-tmb-1400

Voor mij is dat niet de reden van het schrijven. Waarom schrijf ik dan wel, wat zijn mijn motieven? Hierover word ik bevraagd door een strenge dame . Ze daagt me uit tot nadenken, tot helder formuleren.

Virginia Woolf vertelt in haar memoir dat schrijven over haar ervaringen haar meer 'heel' maakt. Dat raakte me. Lezen

Hoe tulpen vergaan

soekja-img-2155-tmb-1400-nc

Het was een schrijfopdracht van mijn docente Pauline Durlacher voor de schrijfgroep: Koop een bos tulpen, zet ze in een vaas zonder water en beschrijf elke dag de veranderingen.
Toen de opdracht via de mail binnenkwam had ik een bos tulpen, mooie ronde gele pioentulpen al vier dagen in huis. Ze stonden in een grote wijde vaas in het water. Nu kon ik deze tulpen toch niet meer hun water onthouden, en voor een nieuwe bos moest ik naar het dorp, op de fiets. Ik kon de teloorgang ook beschrijven terwijl ze nog in het water stonden, dacht ik... Lezen


Wie kijkt ziet meer

soekja-img-1970-2-tmb-1400

Onderweg langs de A 32 op weg naar museum Belvédère.
Lezen


Lezen en schrijven

soekja-2-img-0931-tmb-1400

Was het autobiografisch werk van Gerbrand Bakker de uiteindelijke aanleiding tot het schrijven en publiceren van deze schrijfsels? lezen


De sprinkhaan

soekja-3-img-1221-tmb-1400

Hij zat op een van de balken op het plafond van mijn slaapkamer. De lucht buiten was nog bezig licht te worden en in het schemerdonker was dit dier nog niet als zodanig te herkennen. Zat er een gat in mijn plafond?
Lezen


TT, merels en een borrel met voordrachten

soekja-1-img-0939-tmb-1400

Ik zit op het terras in de zon met mijn eerste kopje koffie en kijk uit over de tuin, Japanse esdoorns, de steentjesvijver en de hoge bamboe die heen en weer wapperen in de wind. Langs de vaart zo’n 500 meter van mijn huis razen de motoren voorbij.
lezen

Geplaatst op - lees tijd 2 minutes, 29 seconds.