Hemelvaart

Jezus’ verblijf op Aarde, in verschillende manifestaties is voorbij. In de veertig dagen na zijn verrijzenis is hij aan velen verschenen. Nu ‘vaart hij ten hemel’. Maar wat betekent dat?

Pinksteren

Het Pinksterfeest herdenkt de neerdaling van de Heilige Geest. De naam 'Pinksteren' is afgeleid van het Griekse woord 'pentekostos' dat vijftigste betekent; Pinksteren valt vijftig dagen na Pasen en is een afronding van de Paastijd. Jezus is niet langer op Aarde maar zijn spirit zal vanaf nu voor altijd onder ons zijn

Advent

De Adventstijd is begonnen. Het zijn de vier weken die voorafgaan aan het kerstfeest, een feest dat in de Christelijke traditie de geboorte van Jezus viert. Advent komt van Advenire en betekent: …‘iets dat naar ons toekomt’.

Kerstmis

Het gebeurt vaker in deze kersttijd. Ik word wakker op het vroege tijdstip waarop ik als kind werd gewekt door mijn vader. En dan zie ik zijn lachende gezicht voor me. Herinner me hoe ik, nog half in dromenland, mijn kleren aantrek. Hoe we met ons hele gezin, goed ingepakt tegen de kou de nacht ingaan, het marktplein oversteken naar de grote dorpskerk en een plekje zoeken in een van de voorste rijen.

Het Heilige Driekoningen Feest

Op mijn kast in de huiskamer staan de drie koningen nog een stukje verwijderd van de kerststal. Mijn kleinzoon (8) heeft ze daar neergezet. Ze zijn er nog niet, ze moeten nog komen. Vandaag dus, vandaag komen ze aan. Ik heb de stal nog laten staan, zodat de wijzen uit het oosten niet vergeefs de lange tocht op hun kamelen hebben gemaakt. Zodat ze niet verloren lopen. Want dat kan gemakkelijk in deze tijd