Time is Up

2017 zal voor altijd het jaar zijn waarin vrouwen voor het eerst in het openbaar hun misbruik bekend maakten en schuldigen aanwezen. Het waren knappe, prominente vrouwen die het voortouw namen en de schuldigen werden publiekelijk gestraft. Vrouwen gingen de straat op en internet zorgde voor een wereldwijde en supersnelle verspreiding.

Sexual Assault

Na de onthullingen van de dames in de showbusiness, nu onthullingen van hulpverleners die in kwetsbare gebieden, vrouwen en kinderen seksueel misbruiken. Hulp moet je kopen met je lichaam, niet alleen als vrouw, ook kinderen zijn slachtoffer. Het vond - opnieuw - al jaren plaats. En niemand deed wat.

Sexual Assault en de Patriarchale cultuur

We kunnen de misstanden waar het gaat over wereldwijd sexueel misbruik alleen begrijpen als we deze plaatsen in een historisch-maatschappelijke context. Daar vinden we in ieder geval een aantal antwoorden op de vraag: ‘wat is hier in godsnaam aan de hand’. Juist deze context mis ik in de vele analyses niet alleen waar het gaat over misbruik maar ook over de positie van vrouwen in onze geschiedenis.

Hoe macht in het klein, macht wordt in het groot

In mijn vorige blog schreef ik over enkele kenmerken van de patriarchale cultuur en hoe scheiding en object-denken centraal staan in deze cultuur. En ik kondigde het volgende blogthema aan: macht. En wat we zien is dat macht afhankelijk is en ontstaat in de kindertijd.

Verslaving aan macht

In mijn vorige blog schreef ik over hoe macht in het klein, macht wordt in het groot. Hoe groter de macht, hoe meer anderen je nodig hebt om je macht te kunnen behouden. Mensen, zo schreef ik eerder, worden tot objecten gemaakt, inzetstukken om de macht te kunnen uitoefenen. Wat, o wat, is zo aantrekkelijk aan macht?