De mythe van de macht

Er is een directe wisselwerking tussen wie wij denken te zijn, hoe we ons voelen en functioneren én de wereld om ons heen. We zijn, in onze gevoelens van eigenwaarde, afhankelijk van wat we uit de buitenwereld aan erkenning vinden. We proberen dan ook steeds om alles zo goed mogelijk te doen. Want we willen dat ‘het’ werkt. We willen macht en controle willen hebben over ons eigen leven. Maar is dat mogelijk?

De patriarchale cultuur is angstgedreven

In mijn vorige blog schreef ik over de behoeften hiërarchie. Aan de basis van die hiërarchie liggen behoeften aan basisveiligheid, eten, een dak boven ons hoofd, behoeften die bevredigd worden door een redelijk inkomen. Maar het lijkt erop, zo schreef ik, dat ook behoefte aan erkenning en respect nog steeds wordt verkregen door materiële zekerheid. Is het angst dat we hier nog steeds aan vasthouden?

De oorsprong van het kwade

Is de mens van nature tot het kwade geneigd? Is het kwaad onderdeel van de menselijke natuur? Iets dat we met alle macht moeten bestrijden? Of zijn er andere oorzaken voor het kwade aan te geven?

Met moed het nieuwe jaar in

Het oude jaar loopt vandaag ten einde. Een uitstekend moment om even stil te staan, even te ademen. Om ons te bezinnen op dat wat achter ons ligt. Wat in ons is verouderd en kunnen we achterlaten? Wat ligt er in ons hart dat we mee willen nemen, het nieuwe jaar in. Kunnen we misschien iets van de angst voor de angst achterlaten en meer moed meenemen?

Denemarken

Waar Schotland voor mij het land van de strijders is, waar trots en uithoudingsvermogen voelbaar aanwezig zijn in het landschap, voelt Denemarken voor mij altijd zachter, altijd lieflijker, meer vrouwelijk als de Godin. Ik was er tien dagen en begeleidde daar een groep.