Lughnasadh Het Oogstfeest

We zijn aangeland in het midden van de zomer. Het graan staat rijp op de velden en op 1 augustus wordt traditioneel het oogstfeest gevierd. In deze tijd werden ook veel huwelijken gesloten. Het is een tijd om stil te staan bij het wonder van het groei en ontwikkeling.

Herfst-Equinox

In de Herfst equinox zijn dag en nacht, net als aan het begin van de lente, gedurende enkele dagen even lang. Is de lente het zaaiseizoen en kijken we vooruit naar het langer worden van de dagen, hier oogsten we de laatste vruchten en glijden we geleidelijk de stilte en bezinning van de winter in.

Samhuinn Halloween

Samhuinn, spreek je uit als sowan. De naam is een samenvoeging van twee oude Keltische woorden die het ‘einde van de zomer’ betekenen. Het feest van Samhuinn duurt drie dagen en begint op de avond van 31 oktober, waar Halloween wordt gevierd. Hallow betekent heilige of gewijde.

Winterzonnewende

Telkens als het herfst wordt zie ik op tegen de koude, de korte dagen, het natte weer. Dit jaar realiseer ik me meer dan ooit hoe dat slechts een idee is. Ik ontdek hoe ik langzaam de winter inglijd en geniet van de stilte in deze winterse herfst, hoe donkerte en duisternis me omhullen. Hoe prettig is het, om temidden van de hectiek, stil te kunnen zijn.

Beltane

Beltane is een van de meest gepassioneerde feesten in oude culturen. Hier werd, verspreid over de hele wereld, het feest van het leven gevierd. De belofte van het prille lentebegin wordt hier waargemaakt. Aarde toont haar uitbundigheid en ook in ons gaat alles stromen.